yararlibilgiler
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

yararlibilgiler

yararlı bilgiler burada
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 AKCİĞER=APSESİ-ATELEKTAZİSİ-ÖDEMİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 18
Kayıt tarihi : 28/09/08

AKCİĞER=APSESİ-ATELEKTAZİSİ-ÖDEMİ Empty
MesajKonu: AKCİĞER=APSESİ-ATELEKTAZİSİ-ÖDEMİ   AKCİĞER=APSESİ-ATELEKTAZİSİ-ÖDEMİ Icon_minitimeSalı Eyl. 30, 2008 10:30 am

12/8/2008 ·

Akciğer Apsesi

Çok kere pnömoni şeklinde başlayan ve lokal olarak doku nekrozu ve cerahatlenme ile sonuçlanan akciğer apsesi, mikroplu maddelerin bronşlardan akciğer dokusuna girmesiyle oluşur. Bronş kanserinin sonradan apseleşmesi ile de meydana gelebilir. Anestezi sırasında, epilepside, sarhoşlukta, bademcik ameliyatı ve diş çektirilmesi sırasında bronşlara kaçan mikroplar apseye neden olabilir. Röntgende o bölgede yoğun gölge ve hava-sıvı çizgisi görülür. Apse yine bronş yolu ile dışarı açılır ve hasta kusar gibi ağzından cerahat boşaltabilir. Yüksek dozda antibiotik ve drenaj yolu ile cerahat dışarıya akıtılarak tedavisi sağlanabilir.Akciğer, Loplarının Havasız Kalması.

AKCİĞER Atelektazisi

akciğer, dokusunu oluşturan lobun havasız kalmasına atelektazi denir. Doğuşta bütün akciğer dokusu sönmüş bir balon gibidir, yani havasızdır. Çocuğun ilk ağlaması ile akciğer hava keseciklerine hava dolar ve solunum başlar. Doğuştan ate-jektazilerde bir lobun açılmayışı, solunumun güç olması ve morarma meydana gelmesi ile anlaşılır.

Yetişkinlerde görülen bronşların basınç altında kalarak tıkanması ile meydana gelen atelektazilerde dokular hasara uğrar; sonunda akciğer iltihabı, apse ve bronşların genişlemesi (bronşektazi) gibi kom-plikasyonlar ortaya çıkar.

Ameliyatlardan sonra sürekli yatmak, derin nefes almamak ve bronşlardaki salgıyı öksürükle çıkaramamak da atelektaziyi oluşturan nedenlerdendir.


Akciğer Ödemi

Kalp yetmezliğinin daha ağır bir şekli olarak meydana gelen akciğer ödemi, şiddetli nefes darlığı, yüzün morarması siyanoz köpüklü ve bazen kanlı balgamla kendini belli eden bir hastalıktır. Akciğerlerde staz denilen bir birikme meydana gelmiş, alveoller su ile dolmuş gibidir. Solunum alanı azalmıştır. Dinleme ile rai denen sesler işitilir. Boğulmalarda, pnömonide, boğmacada, alkol, morfin, eroin, barbiturat zehirlenmelerinde, fazla miktarda yapılan kon ve FC-rum aktarımlarından sonra, gebelikte, beyin trombozu ve ambolisinde de akciğer ödemi meydana gelebilir. Tedavi nedene göre yapılmalıdır. Nefes darlığını açmak için hemen trinitrin alınmalı, gerekirse morfin ve atropin yapılmalıdır. Daha sonra kardiotomik Cedilanid diüretik Lasix aminofilin Aminocardol gibi ilaçlar uygulanır. Bütün bu önlemlerle rahatlatılamayan yüksek tansiyonlu hastalardan kan almak saignee gerekmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yararlibilgiler.eniyiforum.net
 
AKCİĞER=APSESİ-ATELEKTAZİSİ-ÖDEMİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
yararlibilgiler :: İlk kategoriniz :: İlk forumunuz-
Buraya geçin: